miercuri, 27 februarie 2019

5 Hobby-uri care reduc depresia și anxietatea

                      
                  5 HOBBY-URI MINUNATE CARE SUNT DOVEDITE ȘTIINȚIFIC CĂ REDUC DEPRESIA ȘI ANXIETATEA

            
           A avea niște hobby-uri reprezintă o parte foarte importantă a unei vieți echilibrate. Ele ne dau oportunitatea de a face ceva doar pentru noi și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile după o zi sau o săptămână aglomerată. Hobby-urile pot fi relaxante și pot ajuta în tulburări precum depresia și anxietatea. Iată 5 hobby-uri care pot fi de folos în aceste cazuri.
 
1. Meșteșugurile
 
Adeseori când suntem deprimați este greu să ne găsim motivația. A începe un nou meșteșug poate fi o metodă eficientă de a-ți reveni. Poți începe cu un proiect simplu și să pornești de acolo mai departe. Terminând un proiect simplu îți dă o anume satisfacție.
Sunt sute de meșteșuguri pe care le poți încerca. Poți încerca să coși, să tricotezi, să creezi lumânări, să lucrezi cu lemn sau cu ceramică.
 
2. Fotografia
 
Fotografia poate fi o metodă foarte bună de a-ți ajuta starea de spirit. A te uita prin lentilele unei camere te ajută să vezi lumea altfel. Începi să cauți frumusețea peste tot și asta îți va ajuta starea de spirit. Dacă te simți mereu într-o stare negativă, fotografia chiar te poate ajuta să îți schimbi dispoziția.
 
3. Grădinăritul
 
Grădinăritul este un alt hobby care îți poate stimula starea de spirit și te poate scăpa de anxietate. Implicarea în grădinărit te face să îți  concentrezi atenția și te poate împiedica să te îngrijorezi. Poate fi un hobby foarte relaxant și poate reduce nivelurile de stres. Deoarece grădinăritul, de asemenea, implică ieșitul din casa vei  beneficia de avantajele de aer proaspăt și exercițiu, de asemenea.
 
4. Muzica
 
Toți știm că muzica ne poate schimba starea de spirit. Cine nu se simte mai bine când aude melodia preferată la radio? Poți folosi acest efect pentru a scăpa de anxietate și depresie. Poți de asemenea să înveți să cânți la un instrument, dacă te atrage așa ceva.
 
5. Desenul/Pictura
 
Desenul te ajută să îți dezvolți creativitatea, să te descoperi pe tine însuți și îți crește stima de sine. Nu trebuie să fii foarte talentat, poți începe cu desene simple sau poți să-ți cumperi cărți de colorat pentru adulți. Te ajută să te detașezi de probleme, să te gândești la lucruri frumoase pe care să le redai prin culori pe o planșă de desen.

sursa:https://www.learning-mind.com/great-hobbies-anxiety-depression/2/

marți, 26 februarie 2019

Reînnoire sufletească


                  Primăvara este o ocazie de reînnoire sufletească. Așa am considerat mereu.
    Mai ales ca lunile de martie - aprilie coincid cu Postul Sfintelor Paști. Este o cale către curățarea de patimi, de păcate și un drum spre Înviere. Odată cu semnificația ortodoxă, putem vedea această perioadă ca o revenire la propriul sine, la o evaluare a problemelor și dificultăților cu care ne confruntăm și la o încercare de a ne regăsi forțele interioare, cu ajutorul Celui de Sus, pentru a ne reface sufletește, fizic și psihic. Fiind atât un post fizic cât și spiritual/duhovnicesc, cred ca este utilă o  detoxifiere de tot ce este negativ nociv atât pentru trup cât și pentru suflet. Pentru trup ar fi utile consumarea mai multor legume și fructe, sucuri de fructe și mâncăruri neprocesate, iar pentru suflet ar trebui eliminate gândurile negative care provin din tipare greșite, patimi adânc înrădăcinate sau pur si simplu obiceiuri nocive pe care le-am cultivat prea mult timp.
    Astfel, odată cu renașterea naturii, trebuie să încolțească și să răsară în sufletul nostru gânduri de recunoștință pentru ceea ce avem, gânduri de iertare, de iubire, de deschidere față de ceilalți, și ar trebui rărite și eliminate gândurile de invidie, de ură, cele negative despre propria persoană sau despre alte persoane.
    Nu suntem perfecți, avem neputințe și desigur, nu toată lumea poate să țină postul fizic, nu toată lumea este legată de postul Sfintelor Paști. Dar indiferent de convingerile fiecăruia, cred ca primăvara, după lungile zile de iarna în care rar vedem soarele, este ca o revenire la viață. Este o perioadă minunată de a ne dezmorți, de a începe să facem mai multă mișcare, de a include în alimentație mai multe fructe și legume și de a ne reface forțele fizice și psihice.
     Pentru o persoană cu afecțiuni precum depresia, anxietatea și altele, cred ca primăvara este de mare folos tocmai pentru că-avem mai mult soare- putem ieși mai des din casă, în plimbări- cu expunere la soare- câștigând astfel și rezultatele mișcării și mai multă Vitamina D, ambele folositoare pentru depresie și anxietate. De asemenea o dieta în care sunt incluse cât mai multe legume și fructe este extrem de utilă pentru refacerea cu vitamine a organismului, majoritatea legumelor și fructelor conțin surse de B-uri și de vitamina C, recomandate în aceste afecțiuni.
     Prin urmare, să profităm de acest anotimp minunat, să începem să dăm la o parte toate sentimentele negative pe care le-am acumulat, să ne bucurăm de lumina soarelui, de mirosul dulce al atâtor flori ce apar acum, de mișcare și de tot ce ne oferă această perioadă, pentru a ne reînnoi forțele sufletești și trupești.